Litinové nádobí – nejčastější otázky

Mnoho zákazníků stále tápe v otázkách ohledně litinovém nádobí, jeho používání a údržby. Připravili jsme proto tento soubor nejčastějších otázek (FAQ), na něž se ptáte v souvislosti s litinovým nádobím. V jediném přehledném dokumentu se tak můžete dozvědět vše, co Vás ohledně litinového nádobí zajímalo.

 

1. Mohou být litinové produkty užívání bez předchozí přípravy?

ANO. Veškeré litinové nádobí je v postprodukčním procesu máčeno v rostlinném oleji, a tedy připraveno pro okamžité použití.

2. Může být litinové nádobí používáno na indukčním sporáku?

ANO. Litina je dokonce pro toto použití zcela ideálním materiálem. Díky svým výrazným magnetickým vlastnostem je vaření na indukci s litinou velmi efektivní. Výjimku tvoří jen litinové produkty pro venkovní (outdoor) použití.

3. Lze litinové nádobí použít se všemi druhy sporáků?

ANO. Litinové nádobí snese všechny typy moderních sporáků, od plynového přes elektrický až po indukční. Litinu lze také bez problémů používat na otevřeném ohni, nevadí-li plamen např. materiál držadla.

4. Může být litinové nádobí používáno v troube?

ANO, ovšem s výjimkou nádobí s dřevěnou rukojetí.

5. Může být litinové nádobí myto v myčce?

NE! Litina sice proces mytí bez problémů vydrží, vlhké prostředí a používání agresivních mycích prostředků zvyšuje náchylnost ke korodování. A to platí také pro ruční mytí. Obojí je také zcela v rozporu s filosofií užívání litinového nádobí.

To je vhodné uchovávat permanentně mírně mastné, po použítí jej proto stačí očistit papírovou utěrkou. Při mytí v saponátu dochází k odstranění ochranné olejové vrstvičky, která následně musí být obnovena (viz. bod 8).

6. Proč je vaření na litinovém nádobí tak příjemné?

Je to díky jedinečné kombinaci vlastností přírodní litiny. Ta v sobě spojuje nepřilnavost a perfektní tepelnou vodivost. Masivní konstrukce zase zajišťuje vysokou odolnost a dlouhou dobu udržení teploty. Všechny tyto vlastnosti nemá žádný jiný kuchyňský materiál.

7. Jaké nástroje lze používat s litinovým nádobím?

Litina je mechanicky velice odolná, proto se nemusíte bát použít jakékoliv kuchyňské náčiní, včetně železného.

8. Je vaření na surové litině zdravé?

ANO. Litina neobsahuje žádné zdraví škodlivé příměsi a sama je zdraví zcela neškodná.

Z tohoto důvodu je také surová litina lepší, než jiné materiály. Ty musí být k dosažení nepřilnavosti potaženy dalšími chemickými sloučeninami.

9. Hodí se litinové nádobí pro ukládání potravin?

NE. Důvodem je, že dlouhodobý kontakt litinového nádobí s vlhkostí z potravin vede k urychlení vzniku koroze.

10. Proč je nádobí ze surové litiny lepší, než jiné nepřilnavé nádobí?

Litina je nepřilnavá sama o sobě, bez jakýchkoliv aditiv. Její povrch tak není potažen žádnou další látkou, která by se počas užívání opotřebovávala a poškozovala. Litina nikdy neztratí své vlastnosti.

11. Jakými nátěry je opatřováno litinové nádobí?

Žádnými. Materiál, který vidíte, je čistí surová litina, absolutně nezávadná a v podstatě inertní – tedy nereagující. Jedinou přirozenou reakcí litiny je koroze, nastávající při nevhodném skladování či údržbě.

12. Co dělat, když litinové nádobí začne rezivět?

Korodování je přirozeným procesem pro všechny běžné kovy bez povrchové úpravy. Nepropadejte však panice, náprava je snadná. Vrstvičku koroze z litinového nádobí odstraníte pomocí jemné ocelové vaty, v těžkých případech i jemným použitím ocelového kartáče.

13. Jak udržovat litinové nádobí v dobré kondici?

Nejlepším způsobem je co nejčastější používání. Díky tomu litina zůstává ošetřena tukem a nevzniká povlak koroze. V případě, že v litinovém nádobí nevaříte tak často, nebo jste jej čistili od koroze, je nutné zopakovat jednoduchý proces, který vrátí vaší litině původní vlastnosti i vzhled:

Naplňte litinové nádobí množstvím rostlinného oleje (pozor na potřísnění vnějšku nádobí, olej by mohl stékat do trouby!). Poté jej umístěte do trouby rozehřáté na 175 - 200 °C. Zde ji ponechte 15 - 30 minut, než se olej vypaří. Po vychladnutí otřete přebytečný olej papírovou utěrkou.

Pokud má vaše litinové nádobí dřevěnou rukojeť, nevkládejte jej do trouby. Pro rozehřátí použijte sporák nastavený na 180 - 200 °C a na něm ponechejte nádobu do té doby, než se olej téměř odpaří. Nezapomeňte na větrání! Opět vytřete papírovou utěrkou.

14. Co dělat, když se pokrmy v litinovém nádobí připalují?

V tomto případě je třeba věnovat pozornost tomu, na jakém tuku a za jaké teploty pokrmy připravujete. Lepící (připalující se) litinová pánev je neklamným znakem:

  •          příliš vysoké teploty (tzv. přepálené pánve) – optimální teplota smažení je mezi 180 a 200 °C;
  •          nevhodného tuku – např. některé margaríny se tepelnému zpracování vůbec nehodí, používejte kvalitní oleje;
  •          nepromazané (odmaštěné) pánve – pokud jste pánev předtím myli v mýdlové vodě či jinak nestandardně čistili, postupujte dle pokynů v bodě 8.

15. Jak vyčistit litinové nádobí od připálených zbytků?

Zbytky pokrmů nebo připálený olej z nádobí dostanete nejlépe varem. Naplňte litinové nádobí vodou a vařte tak dlouho, dokud se nečistoty neuvolní. Poté nádobí důkladně vysušte (nejlépe na radiátoru) a postupujte podle bodu 8.